Vårstämman 2015

Vårstämman 2015
Över 100 personer mötte upp för att forma framtiden.

torsdag 12 november 2015

UNR Session på Island, Reykjavik 2015

Jag fick den stora äran att resa för Centerns räkning till Island för att delta i UNRs årliga session.
Jag klev upp redan 02:47 på fredagsmorgonen, när jag hade för mycket resfeber att sova vidare. Sedan packades de sista sakerna ihop och hoppade in i taxin mot Arlanda. Där möttes alla delegater från Åland på en kopp kaffe innan vi rörde oss mot gaten för att kliva på planet mot Oslo. Efter en kort mellanlandning i Oslo klev vi på nästa plan mot Reykjavik. 

Jag träffade redan min rumskompis Emilie Mehl på flygplatsen. Vi tog senare flygbussen mot hotellet. Där hittade vi några lätt förvirrade danskar som visade vägen till Radisson Blu Saga, där sessionen skulle hållas.


Fredagens ämne var digital mobbning och barn som hänger ut sina egna kroppar på nätet. Författare Caroline Engvall var där och gav sitt perspektiv på problemet samt motiv till minderårigas agerande. Hon är författare till exempelvis 14 år till salu och är expert på ämnet. Sedan kantades dagen av kaffepauser för att mingla runt och träffa andra delegater. När kvällen stundade avnjöt vi en middag i Nordens Hus och därefter gick till Austur för att slå klackarna i taket.Lördagen började med att NCF, Nordiska center ungdomen, samlades och delade ut alla i olika arbetsgrupper. I arbetsgrupperna samlades valda från olika paraplyorganisationer för att diskutera olika förslag. Jag fick platsen den socialekonomiska arbetsgruppen, var vi behandlade bland annat basinkomst, en gemensam skattesats för Norden och rådgivning om abort. En vald person ur gruppen presenterade senare våra ändringsförslag inför alla sessionsdeltagare.


När dagens arbete hade nått till enda fick vi debatten var slut gick vi via hotellet och bytte kläder, för att senare avnjuta en middag på Restaurang Reykjavik. Vi bestämde oss för att göra lite mer av Reykjaviks nattliv, så vi gick till fyra olika klubbar för att senare avrunda med en efterfest och en efterefterfest till en fem-sex tiden på morgonen.
Efter en timmes sömn drog vi till sista dagens arbete. Vi började dagen med att välja president för UNR. Anna Abrahamsson från NCF valdes, grattis till henne! Sedan klubbades även det nya presidiet igenom. Vi behandlade även de sista förslagen och bestämde sedan var nästa session skulle hållas.

Köpenhamn valdes som 2016 års plats att hålla sessionen på. Jag och Emilie tog en sväng runt staden innan vi tog taxi ut till flygplatsen och tog farväl, eller snarare ett "på återseende".
Så tack till Åländsk Center och det åländska folket för att jag fick representera er på Island.
/Michelle GrönlundInga kommentarer:

Skicka en kommentar