Vårstämman 2015

Vårstämman 2015
Över 100 personer mötte upp för att forma framtiden.

tisdag 11 augusti 2015

Var kan jag hitta en skomakare?

Näringslivet på Åland är väldigt speciellt. Sättet på vilket man säljer varor eller tjänster är mycket annorlunda jämfört med andra större samhällen. Det har det tagit mig flera år att vänja mig vid.

Det finns många företag här som aldrig gör någon reklam för sina produkter/tjänster men ändå kan bedriva handel och blomstra. Det är det märkligaste för mig. Små verkstäder utan stora reklamskyltar och som ligger på avskilda gator kan vara de enda som tillverkar eller reparerar vissa produkter på Åland. Det finns också taxi bolag som inte har någon reklam i tidningarna eller radion. En massa små byggfirmor finns inte ens med på de gula sidorna.

Men funkar gör det för alla. Kunder har de hela tiden och har fullt upp med jobb för det mesta. Hur går det ihop? Jo, alla känner alla så man behöver inte visa upp sig för kunderna. De flesta vet att man finns. Känns så konstigt när man behöver få reda på vem som kan fixa ens dator, eller gräsklipparen eller vem som säljer ved eller vem som kan bygga en utedass till stugan åt en och det enda sättet att hitta rätt person för jobbet är att fråga en gubbe från byn som känner alla. 

Kanske är det inget problem för ålänningarna att veta vem som gör vad och vem som säljer vad men hur är det med alla ”nya ålänningar”? För alla inflyttade på Åland är det inte alls lätt att samla på sig kunskaper om vem man vänder sig till om man behöver hjälp med någonting. Och för deras skull hoppas jag att småföretagarna kan börja göra sin verksamhet mer synlig.

Samtidigt verkar det som de flesta enskilda företagarna inte har som mål att utöka sin verksamhet, anställa personal och utveckla sig ytterligare utan de är nöjda med att ha tillräckligt mycket jobb för att klara sig själva. Och det är delvis statens fel. Det har pratats mycket om stöd för småföretagarna utan att någon radikal förändring har skett. Sanningen är att byråkratin och kostnaderna för att ha anställda håller tillbaka många som överväger att utveckla sin verksamhet.

Vi är stolta över näringslivet på Åland och tycker att det är bra att vi har över 2500 företag, de flesta enmansfirmor. Men är det kanske så att man är tvungen att vara ensamföretagare för att man inte har råd att ha anställda?

Jag är själv företagare och kämpar med att behålla mina anställda trots att pensionsavgifterna, försäkringarna och byråkratin gör det riktigt svårt ibland.

Vi skulle kunna ha många arbetsplatser till på Åland om hälften av alla ensamföretagare skulle anställa åtminstone en person var. Med lite politisk vilja kan detta åstadkommas. Och kanske företagarna då har råd med lite reklam också och göra sig mer kända.


Förresten, var kan jag hitta en skomakare?

/Jonas Sommarhed

1 kommentar: