Vårstämman 2015

Vårstämman 2015
Över 100 personer mötte upp för att forma framtiden.

torsdag 24 september 2015

En verktygsbackTänk dig att du får en verktygsback, en ny, blank och fin verktygsback – men den är tom. Vad gör du med den? Jo, du ser förstås till att fylla den med verktyg som du tycker är meningsfulla. Du börjar med ett par stycken och sen några till, efter ett tag märker du att du har en viss fallenhet för att använda vissa av verktygen, så du börjar samla på dig fler av den typen. 

Ibland kommer du till en punkt då du inser att du har alla verktyg som just nu finns av en viss typ, då kan du välja på att vänta tills någon annan uppfinner ett nytt sånt verktyg, tillverka ett nytt själv eller kanske utveckla din skicklighet med något av de andra verktygen. MEN hur du än väljer att göra så kommer din verktygslåda att fortsätta fyllas på, ibland snabbare och ibland långsammare.

Om vi nu tänker att verktygslådan är du och verktygen är kunskap... Lärande är att förse sig själv med verktyg som hjälper oss att hantera vardagen, olika situationer som uppstår och oss själva. Genom att känna sig själv och sina verktyg är det betydligt enklare att hantera de kort som livet ger oss. Kunskap är makt heter det, kunskap är också ansvar – ansvar att förmedla kunskapen vidare och sprida den så att fler kan ha nytta av de verktyg kunskapen innebär. 

Kunskapsförmedling kan ske på många sätt, det vanligaste är i vårt utbildningssystem – förskola och skola, men egentligen pågår kunskapsförmedling i alla sammanhang då individer möts. Vi förmedlar kunskap vid köksbordet, på jobbet, på mötet, på kursen, på stickcaféet och på sociala medier. 

Genom att vara mentorer för varandra i lägen då nya individer kommer in i ett sammanhang förmedlar vi fantastiskt viktig lärdom, om sociala koder, beteende men också om praktiska saker. Alla som har kommit nya in i en grupp kommer ihåg värdet av den där första trevande handen som sträcktes ut – ”kom, jag hjälper dig, vi gör det tillsammans” – om vi alla hjälps åt att ge den upplevelsen vidare så kommer vi att bygga en tryggare och bättre omgivning för oss alla.

/Henrietta Hellström
#tillsammans #världensbästavardag #vardagsglädje 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar