Vårstämman 2015

Vårstämman 2015
Över 100 personer mötte upp för att forma framtiden.

tisdag 29 september 2015

Vad får vi till middag?
Den frågan får jag ofta när jag kommer hem från jobbet en vardag, stressad efter en drygt 7 till 8 timmars arbetsdag. Ibland har jag handlat mat på vägen hem, ibland rycker man upp frysdörren när man kommit innanför dörren eller så har man tur och det finns rester från dagen innan. Känner ni igen er?

Vardagspusslet med middag på bordet kl 5 till en hungrig familj fixas inte av sig själv. Ännu mindre om den ska vara laktosfri, utan gluten, REKO, ingen GMO och sakna både det ena och det andra pga av allergier! Hur varje familj ordnar detta undrar jag ofta. Speciellt då det inte får bli rester, matsvinn belastar miljön vet vi ju, och helst tillagas med färska ekologiska och giftfria råvaror!

Inte undra på att industrin har hittat en nisch med färdiglagat. Föräldrarna jobbar mycket och maten ska vara lättlagad. Blev det bra det här? Kan vårt ansvar över en god och hälsosam kost lämnas helt över till kommersiella krafter? Finns det mineral och vitaminer i maten, tillräcklig näring och vad är egentligen ”modifierad stärkelse” och E365? Korv med bröd eller makaroner räcker det? Nä, inte egentligen.

Vi äter inte på samma sätt idag som vi gjorde för 50 år sedan och absolut inte för 100. Lägg därtill en omgivningen som består av avgasutsläpp, kemikalier och stress som dessutom gör oss känsligare och sjukare. Kanske vi kunde bota oss med motståndskraftig mat. Men om vi både äter vitaminfattigt och får för lite i oss av väsentliga ämnen som omega -3 eller 6 med flera samt utsätts för allt på samma gång, bryter det ner vår motståndskraft och vi blir påtagligt mer mottagliga för olika ”nya” sjukdomar.

Därför är det så viktigt att vi har lagstiftning som försöker begränsa allt det vi utsätts för i form av kemikalier, konserveringsmedel och experimentella GMO-produkter, om vi vill ha hälsa i framtiden också.

Med lagstiftning når vi inte hela vägen, vi måste även förstå varför vi behöver börja leva mer hållbart, skydda vårt dricksvatten, ställa krav på verksamheter att släppa ut mindre till luften vi andas in, att alla ska vara med på att avveckla användning av fossila bränslen och investera i rent närproducerat jordbruk istället för kraftigt förändrade GMO produkter. På det viset minskar vi även kostnaden för sjukvård eftersom vi istället bedriver friskvård på riktig.

Jag vill leva hållbart, hur ser din framtid ut?

/Erica SjöströmInga kommentarer:

Skicka en kommentar